مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

پروتز لگن جایگزین مفصل از دست رفته!

پروتز لگن جایگزین مفصل از دست رفته! اینکه می توان یک پروتز لگن را با مفصل آسیب دیده جایگرین کرد، یک امتیاز محسوب می شود. برای افرادی که مدتها لگن آنها آسیب دیده و قادر به انجام بسیاری از فعالیت های روزمره خود نیستند، این روش بهترین متد درمانی است. با پیشرفت علم و تلاش بسیار یاز محقیقت می توان این مژده را به بیمارانی که مفصل لگن آنها آسیب دیده استف داد. جراح و متخصص ارتوپد آن را با مفصل شما جایگزین می کند و پس از آن شما می بایست مراقبت های لازم را داشته باشید. در این مطلب قصد داریم با استفاده از تجربیات دکتر مسعود میرکاظمی بهترین جراح پروتز زانو و لگن، شما را راهنمایی کنیم.

جراحی پروتز لگن چیست؟

در ادامه صحبت هایی در رابطه با جراحی پروتز لگن توسط دکتر مسعود مرکاظمی متخصص ارتوپد و فلوشیپ جراحی تومور های استخوانی و عضلانی را خواهیم شنید.

پروتز لگن یا هیپ چیست؟

مفصل هیپ یا پروتز لگن از یک کاسه استابلوم و یک سر فمور یا استخوان ران تشکیل شده است و خیلی اوقات به دلایل مختلفی مانند مصرف دارو های چاقی یا لاغری که در آن ترکیباتی مانند کورتون وجود دارد. که باعث سیاه شدن سر استخوان ران می شود. علت های دیگری نیز می تواند باعث سیاه شدن سر استخوان ران گردد و خون رسانی آن را مختل می کند که اصطلاحا در پزشکی به آن AVN می گویند به دنبال اوسکولار نکروزیس، مفصل  ران بیمار از بین می رود و در بسیاری از مواقع لازم است جراحی تعویض مفصل برای بیمار انجام شود.

جراحی پروتز لگن

علل آسیب به مفصل لگن

از عوامل دیگری که باعث می شود مفصل هیپ از بین برود یا دردناک شود تصادفات و شکستگی های ناحیه گردن استخوان ران اتفاق می افتد در بسیاری از مواقع ابتدا این استخوان ها را با پیچ به یک دیگر متصل نگه می دارند اما به مرور زمان سر استخوان ران سیاه می شود و داخل لگن می رود و در نتیجه ساییدگی ایجاد می شود.

یکی از علت های دیگر می تواند بیماری های مادر زادی مانند دررفتگی لگن باشد که در دوران کودکی به درستی درمان نشده است استخوان لگن بیمار بالا می رود و حفره استابلوم خالی می ماند خیلی اوقات یا در درجات پایین تر در قسمت نا به جا قرار می گیرد که این ها نیز باعث ساییدگی زودرس مفصل لگن  می شود و در نتیجه بیمار نیاز به جراحی تعویض مفصل لگن دارد. تا بتواند به راحتی راه برود.

از علل دیگر می تواند همو گلوبال پاتی ها و بیماری های متابولیک باشد که این ها از عوامل نادر هستند و علل شایع از بین رفتن مفصل ران همان تروماها یا تصادفات، سیاه شدن سر ران و در رفتگی های مادر زادی لگن است که بیمار را به سمت تعویض مفصل سوق می دهد. در بیماران روماتولوژیک دارند که نیاز به مصرف کورتون دارند نیز در معرض سیاه شدن سر استخوان ران قرار دارند.

جراحی پروتز لگن چرا انجام می شود؟

جراحی زمانی انجام می شود که مفصل سراستخوان ران و لگن از بین رفته باشد و فعالیت این بخش از بدن با اختلال روبرو شده باشد. علل و عوامل مختلفی در شکستگی و یا تحلیل سر استخوان های ران ها و نواحی لگنی دخیل هستند. در پی آن چاره ای جز استفاده از پروتز لگن نیست. پروتز مصنوعی که در بخش لگن و سر استخوان ران استفاده می شود، به منظور بهبود و درمان شکستگی ها و تحلیل استخوان است.

نکات مهم جراحی پروتز لگن که باید پیش از عمل بدانید

برای جراحی پروتز لگن باید ابتدا آناتومی این عضو را شناخت. لگن از دو قسمت استابلوم و سر و گردن استخوان تشکیل شده که با دو کامپوننت فلزی جایگزین می شود. به دنبال آن یک پلی اتیلنی وجود دارد که بین این دو قرار می گیرد. این بخش از پروتز لگن نقش غضروف مفصلی را ایفا می کند و باعث می شود درد بیمار برای پذیرش عضو جدید کمتر شود.

عفونت یکی از عوارض احتمالی و جدایی ناپذیر تمامی جراحی ها است و ممکن است در این جراحی عفونت مفصل رخ دهد. به این ترتیب برای درمان آن می توان از سیمان آنتی بیوتیک استفاده کرد.

عارضه دیگر ممکن است شکستگی حین عمل یا شکستگی بعد از عمل در اطراف پروتز باشد که آن را نیز می توان با جایگزینی پروتزی دیگر، شکستگی را درمان کرد.

ممکن است لختگی خون در پای بیمار رخ دهد و اصطلاحات دی وی تی اتفاق بیافتد. این مشکل نیز عارضه دیگری در جراحی تعویض مفصل لگن است. برای جلوگیری از آن، جوراب های واریس و داروهای ضد انعقاد برای بیمار استفاده می شود تا از لختگی خون در پا جلوگیری شود.

روند انجام جراحی پروتز لگن

برای انجام جراحی پروتز لگن می بایست بیمار در ابتدا توسط متخصص بیهوشی، بیهوش شود. به همین جهت انواع ماده های بی حس کننده متناسب با شرایط به شما تزریق می شود. این کار توسط متخصص بیهوشی انجام می شود. پس از این که در حالت بیهوشی قرار گرفتید روند انجام جراحی آغاز می شود.

ابتدا برش هایی در نواحی خاصی از لگن و ران ایجاد می شود که دسترسی پزشک را به نواحی داخلی امکان پذیر می کند.

مراحل انجام جراحی پروتز لگن

بعد از این که جراح به نواحی مفاصل دسترسی پیدا کرد، می تواند اقدامات جراحی را شروع دهد. ابتدایی ترین مرحله در جراحی این است که سر استخوان ران که آسیب دیده، بش خورده و خارج می شود.

در نهایت با برخی اقدامات تخصصی مفصل مصنوعی را در این ناحیه جایگزین کنند تا روند جراحی تکمیل شود. پس از جایگذاری مفصل مصنوعی دامنه حرکتی پای بیمار بررسی می شود. این بررسی به جراح کمک می کند تا از نحوه صحیح قرار گیری پروتز مصنوعی در درون مفصل ران اطمینان حاصل کند. بعد از بررسی، قسمت های برش خورده بسته و بخیه زده می شوند.

مراقبت های بعد از جراحی پروتز لگن

بعد از جراحی بیمار باید در بیمارستان و تحت نظر متخصصین مربوطه قرار گیرد تا فشار خون، تنفس و عملکرد قلب او مورد بررسی قرار گیرد. اگر مشکلی برای فرد به وجود آمده باشد، اقدامات درمانی لازم در جهت بهبود وضعیت او انجام می شود.

ساعات اولیه بعد از جراحی و به هوش آمدن بیمار بخاطر اینکه سیستم بلع او به خوبی کار نمی کند، بهتر است از طریق سرم تغذیه کند.

بعد از جراحی و زمانی که بیمار در بیمارستان بستری می باشد از انواع داروهای مسکن و ضد درد استفاده می کنند تا میزان درد را به کمترین میزان ممکن برسانند.

معمولا بیماران باید دو تا سه روز در بیمارستان بستری شوند تا کنترل لازم روی سیستم بدنی وی انجام شود و مشکلی برای بیمار بوجود نیاید.

در چند روزه اول بعد از جراحی، تغذیه بیمار از سوی پزشک و پرستار کنترل می شود تا مواد غذایی مغذی برای او مورد استفاده قرار گیرد.

برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها باید از جوراب های واریسی استفاده شود که خطر لخته شدن خون در بدن را کاهش می دهند.

مزایای جراحی پروتز لگن

افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند اغلب بعد از جراحی تا حد قابل توجهی درد مفاصل آنها کاهش پیدا می کند.

پروتز لگن به گونه ای طراحی شده که نهایت سازگاری را با بدن انسان داشته باشد.

بعد از انجام جراحی پروتز لگن تا حد قابل توجهی دامنه حرکتی پاها و ران ها افزایش پیدا کرده و افراد می توانند تحرک زیادی داشته باشند.

کاهش درد از جمله مهم ترین مزایایی است که در پی جراحی پروتز لگن حاصل می شود.

سوالات متداول در رابطه با جراحی پرتز لگن

نتیجه گیری از جراحی پروتز لگن

بنابر تمامی مطالبی که در این مطلب آمده می توان گفت این جراحی از چه میزان حساسیتی برخوردار است. زیرا که روند جراحی بسیار سنگین است و صرفا یک جراح با تجربه و کارآزموده می تواند از پس اقدامات سخت و پیچده جراحی برآید. از این رو بهتر است که برای انجام این جراحی به بهترین جراح پروتز لگن مراجعه کنید. سعی کنید که در انتخاب جراح نهایت دقت را داشته باشید. خوش بختانه در کشورمان شاهد فعالیت های بهترین جراحان و متخصصین جراحی تومور های استخوانی، تومور های عضلانی و دفرمیته اندام ها در تهران هستیم. بهترین متخصصین تا به امروز توانسته اند بهترین نتایج درمانی را رقم بزنند و بسیاری از افراد را از دردهای قابل توجه برهانند.
جراحی پروتز لگن از جمله ثمربخش ترین جراحی های قرن به شمار می رود و درصد موفقیت و رضایت مندی  بیماران از این جراحی بسیار بالا است. البته لازم به ذکر است که مهارت و تجربه ی متخصص ارتوپد و جراح در روند بهبود و نتیجه جراحی بسیار تاثیرگذار است.

درخواست-مشاوره-با-دکتر-میرکاظمی

متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *