از علت تا تشخیص روماتیسم مفصلی به شما اطلاعاتی در زمینه شناخت تا نحوه دمان آن می دهد. روماتیسم مفصلی یکی از بیماری های التهای مفاصل است که بیمار را با مشکلات متعددی روبرو می کند. در حقیقت روماتیسم یا آرتریت روماتئید یک بیماری مزمن و سیستمیک به شما می رود. ممکن است برای تمامی مفاصل رخ بدهد و درد هایی آزار دهنده را برای افراد ایجاد کند.به نوعی می توان گفت روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی بوده و اغلب می تواند بر اثر عوامل مختلف به وجود آید. در این مقاله می خواهیم هر آنچه که به شما در شناخت این بیماری کمک می کند را با بهره گیری از بیانات آقای دکتر مسعود میرکاظمی بیان کنیم. دکتر مسعود میرکاظمی بهترین جراح سارکوم در تهران است که به شما در تشخیص و درمان این بیماری کمک می کند.
روماتیسم مفصلی چیست؟
روماتیسم مفصلی که در اصطلاح پزشکی با نام آرتریت روماتئید نیز شناخته می شود، یک بیماری سیستمیک و مزمن بوده که زنان را بیشتر درگیر می کند. در سنین 30 تا 50 سالگی خود را نشان می دهد. روماتیسم مفصلی بر اثر حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های سینوویوم مفاصل به بدن رخ داده و نوعی بیماری خود ایمنی به حساب می آید. در واقع سینوویوم مفصلی لایه ای است که کپسول مفصلی را می پوشاند و خود هم از سلول تشکیل شده است. سینوویوم و کپسول مفصلی، وظیفه ترشح مایع مفصلی جهت حرکت بهتر و آسان تر مفاصل بر روی یکدیگر را بر عهده دارند. زمانی که این قسمت از بدن آسیب ببیند عملاً می گوییم فرد دچار روماتیسم شده است.
علائم روماتیسم مفصلی
حساسیت به لمس و فشار
آسیب به بافت های اطراف مفصل
ضعف و خستگی مزمن
محدودیت حرکتی
خشکی مفصل در صورت بی حرکت بودن آن برای مدتی
کاهش اشتها
تغییر شکل مفاصل
تب
درد در ناحیه عضلات
تورم مفصل
کم خونی
ضعف رباط ها و تاندون ها
علل بروز روماتیسم مفصلی
اگر بخواهیم به طور دقیق بگوییم، در روماتیسم مفصلی سیستم ایمنی بدن به سلول ها بدن به خصوص سلول های سینوویوم حمله می کند و موجب بروز تغییراتی در آن می شود. حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های سینوویوم موجب افزایش سلول های این لایه شده و در نتیجه ضخیم شدن لایه سینوویال، تورم و التهاب را در این ناحیه به همراه دارد.
می توان گفت که این مسئله منجر به افزایش عروق خونی لایه سینوویال می شود و در نتیجه تورم و افزایش ترشح مایع مفصلی را بوجود می آورد. بر اثر این تغییرات، سلول های سینوویال شروع به ترشح ماده ای می کنند که می تواند موجب تخریب سلول های مفصلی شود و مشکلات بسیاری را برای فرد بوجود آورد. از جمله علل بروز چنین مشکلاتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
ابتلا به برخی بیماری های عفونی
مصرف بیش از حد کافئین
استعمال دخانیات
تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی
آزمایش خون
افرادی که به بیماری آرتریت روماتوئید دچار می شوند، پادتن هایی خاص در بدن دارند که با استفاده از آزمایش خون می توان آنها را شناسایی کرد. پادتن ها در دسته پروتئین ها قرار دارند که به کمک آنتی ژن ها به بدن یاری می رسانند. گاهی در جواب آزمایش خون بعضی افراد، پادتن های مشابه دیده می شوند اما مبتلا به آرتریت روماتوئید نیستند. وجود این پادتن ها نشان دهنده میزان التهابات در بدن است. در غیر این صورت هیچیک از این پادتن ها نباید در جواب آزمایش دیده شوند.
رادیوگرافی
از تصویربرداری رادیوگرافی نیز برای تشخیص بیماری روماتوئید نیز استفاده می شود. البته باید توجه داشت اگر بیماری در مراحل اولیه باشد، امکان دارد این عکسبرداری با خطا مواجه شود.
سونوگرافی و ام آر آی
پیشنهاد می شود برای تشخیص این نوع بیماری و شروع هرچه سریعتر روند درمان از سونوگرافی و ام آر آی نیز استفاده شود. این تصاویر به طور قابل توجهی می توانند التهاب در مفاصل را نشان دهند.
عکس هسته ای
یکی از بهترین روش های تشخیص روماتیسم مفصلی و میزان التهاب در مفاصل و بدن، عکس هسته ای می باشد. عکس های هسته ای به پزشک در تشخیص میزان گسترش التهاب کمک می کنند.
آیا تغذیه در کاهش درد روماتیسم مفصلی تاثیرگذار است؟
برنامه غذایی در کاهش التهابات روماتیسم مفصلی تا حدودی موثر هستند. سعی کنید مواد غذایی با طبع سرد را از برنامه غذایی خود حذف کنید و مواد غذایی با طبع گرم را جایگزین بفرمایید. البته این کار نیاز به دانش فردی خبره در زمینه درمان های گیاهی دارد تا تعدیل مزاجی صورت گیرد. برخی افراد با طبع گرم، با مصرف غذاهای گرم دچار تپش قلب و ناراحتی های دیگر می شوند.
در برنامه غذایی خود آنتی اکسیدان ها را بگنجانید زیرا آنتی اکسیدان ها حاوی ویتامین آ، سی و ای هستند و موجب کاهش التهاب مفاصل می شوند.
از غذاهای دارای فیبر غافل نشوید! پروتئین های واکنش پذیر را با مصرف فیبر به حداقل برسانید. علاوه بر این مصرف فلاونوئیدها را هرگز فراموش نکنید. این مواد با مصرف سبزیجات به بدن میرسند و التهاب و درد را در مفاصل تا حدودی کاهش می دهند. آخرین نکته در تغذیه این است که چربی های اشباع شده در مواد غذایی سرخ کردنی و نوشیدنی های الکی را مصرف نکنید.
سوالات متداول
روماتیسم مفصلی ارتباطی به ژنتیک نداشته یعنی از والدین منتقل نخواهد شد اما عوامل ژنتیکی میتوانند در مستعد ساختن فرد برای ابتلا به این بیماری تاثیرگذار باشند.
پزشک ارتوپد در زمینه بیماری های مفصلی، درمان درد های استخوانی، ترمیم مفاصل، ترمیم عضلات و بسیاری موارد دیگر تبحر و تخصص دارد. برای تشخیص و بررسی و تعیین نوع درمان باید به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه فرمایید.
شما می توانید با تقویت سیستم ایمنی بدن و تغییر سبک تغذیه این بیماری را کنترل کنید. درمان آن بیش از هر چیزی نیاز به کنترل دارد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به خوبی علائم بازگشت آن را می شناسند.
خیر. این بیماری می تواند شما را تا مرز ناتوانی بکشاند اما دلیل مرگ یک فرد نخواهد بود.
روماتیسم می تواند موجب التهاب مفاصل شود. اگر درمان نشود یا تحت نظر پزشک قرار نگیرید این التهاب افزایش پیدا می کند. بر این اساس ممکن است بیماری هایی مانند سارکوم، توده های استخوانی و یا سرطان را ایجاد کند.
کلام پایانی
بیماری روماتیسم مفصلی در اثر حمله سیستم ایمنی به بدن بوده که موجب التهابات و درد میشود. این بیماری می تواند نواحی مختلف بدن از جمله مفصل دست، پا، زانوها و سایر نواحی را درگیر کند. روماتوئید در دسته بیماری های ژنتیکی قرار نمی گیرد اما دلیل قطعی ابتلا به آن نیز هنوز مشخص نشده است. در این مطلب هر آنچه می توانست به شما در شناخت و تشخیص این بیماری کمک کند بیان کردیم.
متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه
۰ دیدگاه