دکتر مسعود میرکاظمی 4 آسیب های استخوانی 4 از علت تا درمان روماتیسم مفصلی
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

از علت تا درمان روماتیسم مفصلی

در حقیقت روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتئید یک بیماری مزمن است و سیستمیک به شما می رود و ممکن است در تمامی مفاصل رخ بدهد و درد هایی آزار دهنده را برای افراد ایجاد کند.
می توان گفت که روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی بوده و اغلب می تواند بر اثر عوامل مختلف به وجود بیایند.
هم چنین لازم به ذکر است که بیماری روماتیسم مفصلی اغلب می تواند افراد را در معرض مشکلاتی جدی قرار دهد و افراد را معرض بیماری های گوناگون قرار دهد.
ما در این مقاله قصد داریم اطلاعتی را در خصوص روماتیسم مفصلی و علل بروز آن، اطلاعاتی را با شما به اشتراک بگذاریم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

روماتیسم مفصلی

 روماتیسم مفصلی چیست؟

روماتیسم مفصلی که در اصطلاح پزشکی با نام Rheumatoid arthritis ( آرتریت روماتئید) شناخته می شود، در حقیقت یک بیماری سیستمیک و مزمن بوده که در زنان در سنین 30 تا 50 سال شایع تر است.

روماتیسم مفصلی بر اثر حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های سینوویوم مفاصل به بدن رخ داده و نوعی بیماری خود ایمنی سیستم ایمنی بدن به شمار می رود و می تواند مشکلات و عوارض جدی را برای فرد به همراه داشته باشد.

در حقیقت سینوویوم مفصلی لایه ای است که موجب پوشاندن کپسول مفصلی می شود و از سلول تشکیل شده است.

سینوویم و کپسول مفصلی، وظیفه ترشح مایع مفصلی جهت حرکت بهتر و آسان تر مفاصل بر روی یکدیگر را بر عهده دارد.

علل بروز روماتیسم مفصلی

اگر بخواهیم به طور دقیق تر بگوییم، در روماتیسم مفصلی سیستم ایمنی بدن به سلول ها بدن به خصوص سلول سینوویوم در مفصل حمله کرده و موجب بروز تغییرات در آن می شود.

حمله سیستم ایمنی بدن به سلول های سینوویوم موجب افزایش سلول های این لایه شده و در نتیجه ضخیم شدن لایه سینوویال، تورم و التهاب را در این ناحیه به همراه دارد.

می توان گفت که این مسئله می تواند منجر به افزایش عروق خونی لایه سینوویال  شود و  در نتیجه موجب تورم و افزایش ترشح مایع مفصلی را به دنبال دارد.

هم چنین بر اثر این تغییرات سلول های سینوویال به ترشح ماده ای پرداخته که می تواند موجب تخریب سلول های مفصل شده و مشکلات بسیاری را برای فرد به همراه داشته باشد.

همچنین برخی عوامل نیز می توانند زمینه ساز بروز این بیماری باشند که در ادامه به برخی از انها می پردازیم.

برخی از عوامل زمینه ساز بروز روماتیسم مفصلی عبارتند از:

  • عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
  • ابتلا به برخی بیماری های عفونی
  • مصرف بیش از حد کافئین
  • استعمال دخانیات
درد های مفصلی بر اثر روماتیسم

 علائم روماتیسم مفصلی

همواره می توان گفت که روماتیسم مفصلی با برخی علائم همراه است که در صورت مشاهده آنها باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید و روند درمانی را جهت پیشگیری از پیشرفت این بیماری آغاز کنید.

برخی از علائم روماتیسم مفصلی عبارتند از:

  • درد مفصل
  • حساسیت به لمس و فشار
  • التهاب مفصل
  • آسیب به بافت های اطراف مفصل
  • ضعف و خستگی مزمن
  • محدودیت حرکتی
  • خشکی مفصل پس از مدتی بی حرکت بودن
  • کاهش اشتها
  • تغییر شکل مفاصل
  • تب
  • درد در ناحیه عضلات
  • تورم مفصل
  • کم خونی
  • ضعف رباط ها و تاندون ها
روماتیسم مفصلی در جوانان

روماتیسم مفصلی در جوانان

روماتیسم در جوانان یا نوجوانان از بیماری هایی است که بسیار نادر بوده و در درصد کمی از افراد نیز مشاهده می‌شود. طبق تحقیقات به عمل آمده نتایجی بدست آمده که بیماری آرتریت روماتوئید پاسخی غیر طبیعی به ایمنی بدن می‌باشد، در این صورت بدن به اعضا و سیستم کاری خود حمله کرده و در نهایت بیماری نظیر روماتیسم مفصلی ایجاد می‌شود. اینکه چرا بدن به مفاصل حمله کرده هنوز دلیل قطعی ندارد و تحت بررسی می‌باشد.

آیا روماتیسم در جوانان ارثی است؟

روماتیسم مفصلی ارتباطی به ژنتیک نداشته یعنی از والدین منتقل نخواهد شد اما عوامل ژنتیکی می‌توانند در مستعد ساختن فرد برای ابتلا به این بیماری تاثیرگذار باشند.

تشخیص بیماری آرتریت روماتوئید

برای تشخیص بیماری روماتوئید سری آزمایشاتی وجود دارد که مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه ذکر خواهیم کرد:

آزمایش خون : افرادی که به بیماری آرتریت روماتوئید دچار می‌شوند، پادتن هایی خاص در بدن دارند که توسط آزمایش خون نیز مشخص می‌شوند. پادتن ها در دسته پروتئین ها قرار داشته که با همیاری آنتی ژن ها به بدن یاری می‌رسانند. گاهی در جواب آزمایش خون بعضی افراد، پادتن هایی مشابه دیده می‌شود اما مبتلا به آرتریت روماتوئید نیستند، در این هنگام وجود این پادتن ها نشان دهنده میزان التهابات در بدن است. در غیر این صورت هیچگونه از این پادتن نباید در جواب آزمایشات نمایان شود.

در بعضی موارد به دلیل وجود التهابات و علائم ویروسی، بیماری های دیگر را با آرتریت روماتوئید اشتباه گرفته و این امر موجب سخت شدن درمان خواهد شد.

رادیوگرافی : تصویربرداری رادیوگرافی برای تشخیص بیماری روماتوئید نیز استفاده می‌شود، اما باید توجه داشت که اگر بیماری در مراحل اولیه باشد، امکان دارد این عکسبرداری با خطا مواجه باشد.

سونوگرافی و ام آر آی : پیشنهاد می‌شود برای تشخیص این نوع بیماری و شروع هرچه سریعتر روند درمان نیز از سونوگرافی و ام آر آی نیز استفاده شود.

برای روماتیسم مفصلی به ارتوپد مراجعه کنیم یا روماتولوژیست؟

حتما برای خیلی از افراد سوال است که برای درمان این نوع بیماری باید به کدام تخصص مراجعه کنیم. پزشک ارتوپد در زمینه بیماری های مفصلی، درمان درد های استخوانی، ترمیم مفاصل، ترمیم عضلات و بسیاری موارد دیگر تبهر و تخصص دارند. برای تشخیص و بررسی و تعیین نوع درمان باید به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه فرمایید.

درمان روماتیسم مفصلی

در حقیقت لازم به ذکر است که این بیماری درمانی قطعی ندارد اما می توان با انجام برخی اقدامات از شدت آن کم کرد و از پیشرفت بیماری و به وجود آمدن مشکلات جدی جلوگیری کرد.

انجام این اقدامات اغلب می تواند بسیار موثر باشد و درد های مفصلی را کاهش دهد و همچنین شدت تخریب مفاصل را کم کند.

برخی از روش های درمانی روماتیسم مفصلی عبارتند از:

  • فیزیوتراپی
  • استفاده از بریس های مخصوص
  • دارو درمانی
  • کاردرمانی
  • انجام تمرینات ورزشی

درمان روماتیسم مفصلی با کورتیکواستروئید

همانطور که می‌دانید داروهای کورتیکواستروئیدی همان دارو های ضد التهابی هستند. به طور کلی پزشک برای کنترل سریع روند بیماری و کاهش التهابات از این نوع داروها استفاده می‌کند. این دسته از دارو ها به صورت قرص، آمپول یا تزریق مفصلی نیز وجود دارد که از هر کدام بسته به شدت بیماری برای فرد بیمار استفاده می‌کنند.

آیا وعده غذایی در کاهش درد روماتیسم تاثیر دارند؟

برنامه غذایی در کاهش التهابات روماتیسم مفصلی تا حدودی موثر هستند. مواد غذایی با طبع سرد را از برنامه غذایی خود حذف کنید و مواد غذایی با طبع گرم را جایگزین بفرمایید.

  • در برنامه غذایی خود آنتی اکسیدان ها را بگنجانید زیرا آنتی اکسیدان ها شامل ( ویتامین آ، سی، ای ) موجب کاهش التهاب مفاصل می‌شوند.
  • از غذاهای دارای فیبر غافل نشوید! پروتئین های واکنش پذیر را با مصرف فیبر به حداقل برسانید.
  • فلاونوئید ها را هرگز فراموش نکنید! این مواد با مصرف سبزیجات به بدن می‌رسند و التهاب درد را در مفاصل تا حدودی کاهش می‌دهند.

هرگز مصرف نکنید !

برخی از مواد غذایی مناسب برای دوران بیماری روماتیسم مفصلی نیستند که در ادامه اشاره خواهیم داشت:

  • چربی های اشباع شده در مواد غذایی سرخ کردنی
  • نوشیدنی های الکلی

جمع بندی

بیماری روماتیسم مفصلی در اثر حمله بدن به سیستم ایمنی خود بوده که موجب التهابات و درد در مفاصل دست، پا، زانوها و سایر نواحی می‌شود. این بیماری در دسته بیماری های ژنتیکی نبوده اما دلیل قطعی ابتلا به آن نیز هنوز مشخص نشده است.

درخواست-مشاوره-با-دکتر-میرکاظمی

متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با پزشک