التهاب مفاصل می تواند منجر به تورم و درد مفاصل شود. بسته به علت، می تواند یک مفصل خاص را درگیر کند یا گسترده تر باشد و مفاصل متعددی را در سراسر بدن تحت تاثیر قرار دهد.
به طور کلی لازم به ذکر است که التهاب مفصل یکی از بیماری ها و مشکلات مفصلی است که اغلب تاثیر منفی بر مفاصل می گذارد و با نام آرتریت شناخته می شود. همچنین این بیماری انواع مختلفی دارد و می تواند با شکل های متفاوت در مفاصل بروز کند که هر یک از آنها به گونه ای به تخریب مفاصل می پردازند که این مسئله می تواند درد و مشکلات بسیاری را برای افراد مبتلا به التهاب های مفصلی، به همراه داشته باشد.
التهاب پاسخ ایمنی طبیعی بدن به آسیب، عفونت یا محرک است. آلرژی ها، زخم ها و بیماری ها همگی می توانند باعث التهاب شوند. شایع ترین علل التهاب مفاصل جراحات و آرتریت التهابی است. درد و التهاب ناشی از جراحات معمولا برطرف می شود، اما آرتریت التهابی یک بیماری مزمن است که ممکن است با گذشت زمان بدتر شود.
ما در این مقاله سعی بر این داریم که اطلاعاتی کامل در خصوص التهاب مفصل به شما بدهیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
التهاب مفصل چیست؟
التهاب مفاصل زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی یا بافت آسیب دیده مواد شیمیایی آزاد می کند که باعث تورم و سایر علائم در مفصل می شود. این می تواند فقط یک مفصل را تحت تاثیر قرار دهد، مانند زمانی که فرد آسیب دیده است. با این حال، برخی شرایط پزشکی می تواند منجر به موارد متعدد التهاب مفصل در سراسر بدن شود.
هنگامی که یک مفصل ملتهب می شود، رگ های خونی اطراف آن منبسط می شوند تا خون بیشتری به آن برسد. گلبول های سفید که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند، به سمت محل ملتهب می روند و در آنجا برای مبارزه با هرگونه عفونت یا محرک کار می کنند.
این پاسخ منجر به التهاب در این ناحیه می شود. مفصل ممکن است داغ یا دردناک شود و التهاب ممکن است درد یک آسیب یا عفونت زمینه ای را تشدید کند و در صورت مزمن شدن به مفصل آسیب برساند.
به طور کلی می توان گفت ورم و التهاب مفصل یکی از مشکلات مفصلی است که اغلب می تواند با درد، سفتی و افزایش حجم ناحیه ای که مفصل در آنجا قرار گرفته، همراه باشد.
همچنین لازم به ذکر است که اغلب می توان گفت که شایع ترین علت ورم و التهاب مفصل می تواند افزایش حجم مایع مفصلی و یا بزرگ شدن بافت های اطراف مفصل نیز باشد.
التهاب مفصل در اصطلاح پزشکی با نام آرتریت نیز شناخته می شود که این بیماری اغلب باعث بروز مشکلاتی برای فرد شده و توانایی حرکت مفصل را کاهش می دهد و موجب بروز محدودیت های حرکتی در افراد می شود.
همچنین لازم به ذکر است که شایع ترین نوع التهاب مفصل می توان به آرتروز زانو اشاره کرد.
التهاب مفصل اغلب می تواند باعث درگیری سیستم ایمنی بدن شود و آنها را با مشکلاتی مواجه کند، حتی در برخی موارد می تواند بر توانایی انجام فعالیت های روزمره فرد، تاثیرات منفی بگذارد.
این بیماری اغلب در افراد بالای 60 سال شایع است اما می توان گفت که ممکن است در همه سنین رخ دهد. همانطور که گفته شد التهاب مفصل انواع مختلفی دارد و می تواند به شکل های متفاوتی بروز کند.
علل بروز التهاب مفصل
در حقیقت می توان گفت که عوامل مختلفی در بروز ورم و التهاب مفصل موثر هستند و این التهاب در مفاصل می تواند بر اثر عوامل متفاوتی به وجود بیاید و فرد را دچار مشکل کند.
برخی از علل بروز التهاب مفصل عبارتند از:
- آسیب های مفصلی
- متابولیسم غیر طبیعی
- عوامل ژنتیکی
- عفونت مفصل
- اختلال در سیستم ایمنی بدن
- کشیدگی بافت نرم اطراف مفصل
- تومور های سینوویال
- آتروز
- روماتیسم
- افزایش مایع درون مفصل
- شکستگی استخوان
- سن
- سابقه ارثی
- چاقی
شایع ترین علل التهاب مفاصل
1.صدمه دیدن مفصل
آسیب به مفصل معمولا باعث التهاب موضعی می شود. با این حال، گاهی اوقات می تواند باعث التهاب در چندین مفاصل شود اگر آنها بسیار نزدیک به هم باشند. به عنوان مثال، اگر فردی به پای خود آسیب برساند، ممکن است در چند انگشت پا دچار التهاب مفصل شود.
تورم پاسخ طبیعی بدن به یک آسیب است. التهاب به بدن کمک می کند تا مواد مغذی و گلبول های سفید خون را به مفصل آسیب دیده برساند تا با عفونت مبارزه کند و بهبودی را بهبود بخشد.
با این حال، التهاب دردناک است و تورم شدید ممکن است روند بهبود را کند کند. اگر التهاب در عملکرد روزمره اختلال ایجاد کند، باید به پزشک مراجعه کند.
2.آرتریت التهابی
آرتریت گروهی از شرایط است که بر سلامت مفاصل تأثیر می گذارد. اشکال التهابی آرتریت باعث التهاب در مفاصل می شود. بیشتر انواع آرتریت التهابی شرایط مزمن و پیشرونده دارند. آنها ممکن است در یک مفصل شروع شوند اما در نهایت به مفاصل دیگر پیشرفت کنند.
برخی از نمونه های آرتریت التهابی عبارتند از:
- لوپوس
- روماتیسم مفصلی
- اسکلروز سیستمیک
بسیاری از انواع آرتریت التهابی بیماریهای خودایمنی هستند، به این معنی که زمانی ظاهر میشوند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافتهای سالم حمله کند.
با این حال، برخی از عفونت ها نیز می توانند باعث آرتریت التهابی شوند. آرتریت سپتیک زمانی اتفاق می افتد که یک مفصل عفونی می شود. گاهی اوقات، عفونت در ناحیه دیگری از بدن از طریق جریان خون به مفصل منتقل می شود.
این نوع التهاب مزمن نیست و معمولا با درمان بهتر می شود. اما بدون درمان سریع، خطر آسیب دائمی به مفاصل و استخوان ها وجود دارد.
التهاب مفاصل چه علائمی دارد؟
اغلب التهاب مفصل مانند همه مشکلات مفصلی با برخی علائم همراه است و همچنین در برخی موارد ممکن است باعث بروز اختلال در انجام فعالیت های روزمره افراد شود.
همچنین در صورت داشتن علائم زیر حتما به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا بتوان از پیشرفت بیماری و آسیب های جدی به مفصل جلوگیری کرد.
برخی از علائم التهاب مفصل شامل موارد زیر است:
- درد مفصل یا اطراف آن
- تورم یا برآمدگی در مفصل
- سفتی مفصل
- افزایش حجم مفصل و اطراف آن
- محدودیت حرکتی
- قرمزی یا گرمی اطراف مفصل
هنگامی که علائم به دنبال آسیب ظاهر می شوند، التهاب معمولا فقط یک پاسخ کوتاه مدت به آسیب است. افرادی که متوجه التهاب یا درد مداوم می شوند ممکن است آرتریت داشته باشند. درد مفاصل که با تب یا به دنبال عفونت رخ می دهد ممکن است نشانه عفونت مفصلی باشد که نیاز به درمان فوری پزشکی دارد.
نحوه تشخیص التهاب مفاصل
تشخیص التهاب مفصل ها همواره با روش های مختلفی انجام می شود و پزشک متخصص ارتوپد با مشاهده و معاینه فیزیکی وانجام برخی آزمایش ها و عکس برداری توسط سی تی اسکن و ام آر ای به تشخیص این التهاب مفصل یا آرتریت می پردازد.
درمان التهاب مفاصل
درمان مناسب التهاب به علت آن بستگی دارد. برخی از آسیب های جزئی با استراحت و وبه مرور زمان خود به خود بهبود می یابند. آسیب های جدی تر ممکن است به درمان پزشکی یا حتی جراحی نیاز داشته باشد.
افراد مبتلا به عفونت باکتریایی اغلب به آنتی بیوتیک نیاز دارند. در موارد شدید، ممکن است نیاز به ماندن در بیمارستان داشته باشند.
به طور کلی می توان گفت که درمان التهاب مفاصل با روش های گوناگون انجام می شود و اغلب در صورت مشاهده علائم گفته شده باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کرده و روند درمانی را توسط توصیه های پزشک آغاز کنید.
برخی از روش های درمانی التهاب مفصل، شامل موارد زیر است:
دارو درمانی
برای درمان التهاب مفصل یا آرتریت اغلب پزشک برای کاهش درد های بیمار و کاهش التهاب و ورم مفصل به تجویز برخی دارو ها نظیر دارو های غیر استروئیدی، مسکن ها و دارو های غیر التهابی می پردازد.
تزریق
تزریق کورتیکواستروئید می تواند به کاهش التهاب و کاهش درد کمک کند.
فیزیوتراپی و کار درمانی
این روش ها می تواند تاثیر بسیاری در درمان التهاب مفصل ها داشته باشد؛ زیرا که فیزیوتراپی اغلب باعث جلوگیری از سفتی مفاصل بر اثر التهاب می شود و به محدودیت حرکتی افراد کمک شایانی می کند.
فیزیوتراپی می تواند به فرد کمک کند تا عملکرد خود را بازیابد و از آسیب به عضلات و ساختارهای اطراف جلوگیری کند. همچنین در روش کاردرمانی، توصیه های عملی به بیمار برای کاهش التهاب مفصل داده می شود.
کاهش وزن
کاهش وزن می تواند در روند درمانی التهاب یا آرتریت مفصل بسیار موثر باشد و موجب کاهش فشار و التهاب در مفصل می شود.
تغییرات رژیم غذایی
برخی شواهد نشان می دهد که برخی مکمل های گیاهی یا تغییرات رژیم غذایی ممکن است به بدن در مبارزه با التهاب کمک کند. با این حال، بهتر است قبل از ایجاد تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی با پزشک صحبت کنید.
عمل جراحی
در موارد جدی تر متخصص ارتوپد برای درمان التهاب مفصل، عمل جراحی و جایگزینی مفصل را توصیه می کند که این روش در موارد جدی می تواند بسیار موثر و کمک کننده باشد.
درمان های جایگزین و مکمل
برخی از افراد با طب سوزنی، ماساژ درمانی، مراقبت های کایروپراکتیک و سایر اشکال طب جایگزین تسکین می یابند. احتمالاً پزشک تنها استفاده از این راهحلها را در کنار درمانهای استاندارد برای به حداکثر رساندن فواید توصیه میکند.
درمان های خانگی برای التهاب
چندین درمان خانگی بدون در نظر گرفتن علت، میتواند به بسیاری از انواع التهاب کمک کند:
- تغییر سبک زندگی
- تغییر رژیم غذایی
- داشتن استراحت کافی
- ورزش کردن
- استفاده از کیسه یخ هر بار حدود 20 دقیقه
- داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن
- ماساژ دادن ناحیه اطراف مفصل آسیب دیده
- گرما ممکن است به برخی از انواع التهاب کمک کند
- نمک اپسوم
متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه
0 دیدگاه