دکتر مسعود میرکاظمی 4 آرتروسکوپی 4 همه چیز درباره آرتروسکوپی
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

همه چیز درباره آرتروسکوپی

ممکن است افراد بسیاری دچار بیماری های مفصلی شوند و جهت تشخیص علت و درمان آن به متخصص ارتوپد مراجعه کنند. پزشک متخصص اغلب به منظور تشخیص علت و درمان بیماری توسط روش های گوناگونی به تشخیص بیماری می پردازد. آرتروسکوپی در حقیقت یک روش تشخیصی است که توسط متخصص ارتوپد در مفاصل انجام می شود و پزشک توسط وارد کردن دستگاه آرتروسکوپ، به مشاهده مفاصل می پردازد. ما در این مقاله قصد داریم که اطلاعاتی مفید، در خصوص آرتروسکوپی با شما به اشتراک بگذاریم؛ پس در ادامه با ما همراه باشید.

آرتروسکوپی

 آرتروسکوپی چیست؟

در طی جراحی آرتروسکوپی، جراح با استفاده از وسیله ای به نام آرتروسکوپ می تواند داخل مفصل بیمار را مشاهده کند و تشخیص و درمان آسیب ها و بیماری های مفصلی را انجام دهد.

در حقیقت آرتروسکوپی ترکیب دو کلمه Arthro به معنی مفصل و Scopy به معنای دیدن می باشد.

پزشک متخصص با استفاده از آرتروسکوپ که یک مفصل بین است اقدام به دیدن ساختار های داخلی مفصل می کند و می تواند بسیاری از بیماری ها را تشخیص دهد و اقدام به عمل جراحی کند .
در حقیقت برای تشخیص بیماری های مفصلی، پزشک متخصص ابتدا سوالاتی در مورد شرح حال بیمار از او می پرسد و برای تشخیص بیماری با معاینه بیمار، انجام آزمایشات، ام آر آی، رادیوگرافی و سی تی اسکن می تواند به علت ایجاد بیماری و تشخیص آن نزدیک تر شود.

اگر تشخیص با استفاده از این موارد امکان پذیر نبود از آرتروسکوپی جهت تشخیص بیماری استفاده می شود. آرتروسکوپی یک نوع عمل جراحی تشخیصی بسته محسوب می شود .

همچنین لازم به ذکر است که جراحی آرتروسکوپی همواره می توان به درمان و ترمیم برخی موارد نیز پرداخت که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

مزایای آرتروسکوپی چیست؟

در واقع یکی از مزیت های آرتروسکوپی این است که لازم نیست مفصل به طور کامل باز شود و میزان موفقیت در جراحی افزایش پیدا می کند و همچنین ایجاد برش های کوچک روی بدن این روش جراحی را بسیار محبوب کرده است.

برخی دیگر از مزایا آرتروسکوپی عبارتند از:

  • مدت زمان کوتاه جراحی
  • عدم نیاز به بستری در بیمارستان
  • عدم بروز عفونت
  • دوره نقاهت و بهبودی کوتاه
  • تشخیص دقیق
  • تسهیل عمل جراحی
  • برش کوچک در ناحیه جراحی

کاربرد های آرتروسکوپی چیست؟

همان طور که گفته شد آرتروسکوپی همواره یک روش تشخیصی و درمانی  است و توسط آن می توان به تشخیص و درمان مشکلات و بیماری های گوناگون در مفاصل پرداخت.

برخی از موارد کاربرد آرتروسکوپی شامل موارد زیر است:

  • تشخیص پارگی رباط ها
  • پارگی مینیسک زانو
  • درمان التهاب مفصل 
  • درمان صدماتی نظیر پاره شدن تاندون شانه در اثر فشار بیش از حد
  • درمان ساییدگی یا پارگی غضروف زانو و شانه
  • درمان پارگی رباط شانه
  • تشخیص آسیب های مفصلی

علل نیاز به جراحی آرتروسکوپی

ارتروسکوپی بعلت بروز مشکلاتی در مفاصل به کار می رود، که بیشترین استفاده ان در مفصل زانو است.وسیله ایست که می توان با آن داخل را مشاهده کرد. در مواردی همچون پارگی مینیسک، رباط سلیبی، رباط جانبی، عفونی شدن مفصل، خرابی مفصلل در قسمت کشکک، التهاب مایع سینوویوم، پزشک شما از این روش استفاده می کند.همچنین پیوند غضروف زانو نیز با ارتروسکوپی انجام می شود که مزایای زیادی دارد.

کدام نواحی می تواند توسط آرتروسکوپی جراحی شود؟

  • آرتروسکوپی زانو شامل آرتروز زانو، ترمیم مینیسک و رباط های زانو
  • آرتروسکوپی شانه
  • آرتروسکوپی هیپ
  • آرتروسکوپی مچ دست
  • آرتروسکوپی ستون قفرات
  • آرتروسکوپی مفصل تمپورومندیبولار

نحوه انجام آرتروسکوپی چگونه است؟

آرتروسکوپی یک جراحی سرپایی است که توسط متخصص ارتوپد در بیمارستان انجام می شود و بیمار بعد از عمل جراحی می تواند مرخص شود .

  • نوع بیهوشی بصورت بیهوشی عمومی، بی حسی موضعی ستون فقرات یا بی حسی قسمتی که آرتروسکوپی می خواهد در آن ناحیه انجام شود، می باشد که با توجه به وضعیت بیمار و نوع بیماری مفصل در هر فردی متفاوت است.
  • پزشک متخصص با ایجاد برش روی بدن بیمار آرتروسکوپ را وارد بدن او کرده و می تواند مفاصل بیمار را مشاهده کند.
  • آرتروسکوپ از یک دوربین کوچک، چند لنز و یک منبع نوری جهت دیدن مفاصل تشکیل شده است .
  • دوربین آرتروسکوپ می تواند تصویری از مفصل روی نمایشگر ایجاد کند.جهت مشاهده بهتر مفصل، از طریق ایجاد یک برش دیگر روی مفصل، لوله ای وارد بدن بیمار می شود تا از طریق آن داخل مفصل با مایع استریل پر شود تا داخل آن با دقت بیشتری دیده شود.
  • جراح، مفصل را بررسی می کند و می تواند بیماری را تشخیص دهد و در صورت نیاز اقدام به درمان و انجام عمل جراحی کند و در حین آرتروسکوپی قادر است جراحی اصلاحی یا بیوپسی انجام دهد. برای مثال جراح می تواند پارگی رباط های صلیبی را ترمیم کند.
جراحی آرتروسکوپی زانو

جراحی آرتروسکوپی زانو چه عوارضی دارد؟

جراحی ارتروسکوپی مزایای بیشتری دارد و معایب و خطرات ان به چشم نمی اید. اما باید این را در نظر گرفت که هر جراحی یک خطری دارد، جراحی ارتروسکوپی در موارد خیلی کمی ممکن است باعث عفونت، سکته قلبی، لختگی خون، آسیب به عصب و تورم مداوم شود. ولی با این حال با درصد بالای 90 احتمال موفقیت دارد.

مراقبت های بعد از جراحی آرتروسکوپی چیست؟

بعد از جراحی آرتروسکوپی، بیمار بسته به نوع بیهوشی به بخش ریکاوری منتقل می شود و علائم حیاتی و جریان خون و محلی که تحت جراحی قرار گرفته است بررسی می شود و در صورت نرمال بودن علائم حیاتی بیمار به بخش منتقل شده و می تواند در همان روز از بیمارستان مرخص شود.

نکته مهم بعد از جراحی آرتروسکوپی، تمیز و خشک نگه داشتن محل جراحی می باشد .بیمار برای حمام کردن باید از دستورالعمل های توصیه شده توسط پزشک استفاده کند . بعد از جراحی آرتروسکوپی ممکن است بیمار درد در ناحیه جراحی شده احساس کند .بیمار بایستی تنها از داروهای ضد درد تجویز شده توسط پزشک استفاده نماید تا دچار خونریزی نگردد زیرا داروهای ضد درد حاوی آسپرین باعث رقیق شدت خون شده و خونریزی را افزایش می دهد .

بعد از عمل جراحی ممکن است به عصا یا اسپلینت جهت پشتیبانی از مفصل نیاز باشد. آرتروسکوپی نسبت به عمل های جراحی باز درد و سفتی مفصل کمتری دارد و دوران نقاهت کمتری نسبت به عمل جراحی باز دارد.باند هایی که روی برش های ایجاد شده گذاشته شده است را می توان بعد از جراحی برداشت و با نوارهای کوچک جایگزین کرد.

جراح بخیه ها را یک یا دو هفته بعد از جراحی خواهد کشید.

همچنین بعد از انجام آرتروسکوپی بیمار از شش تا هشت هفته می تواند فعالیت های بدنی خود را شروع کند . اما لازم است بدانید که در جراحی ترمیمی رباط صلیبی قدامی توسط آرتروسکوپی این زمان بیشتر است.

عوارض آرتروسکوپی

  • عفونت یا لخته شدن خون در موارد نادر
  • التهاب رگ ها
  • تورم زانو یا عضلات پشت ساق

میزان موفقیت جراحی آرتروسکوپی چقدر است؟

جراحی ارتروسکوپی طرفدار های زیادی به دلیل موفقیتش به خود جلب کرده است، و بهتر است بدانیم که این جراحی نوین تا به حال موفقیت های زیادی در عرصه پزشکی به ثمر آورده است. افرادی را از درد و افراد دیگری را از عصا خلاص کرده است. بنابراین می دانیم که احتمال بالای 97 درصد موفقیت این جراحی تضمین شده است و افراد از جراحی خود راضی هستند.

 هزینه آرتروسکوپی 

در واقع می توان گفت که هزینه عمل آرتروسکوپی به موارد گوناگونی بستگی دارد و بسته به شرایط بیمار، هزینه بیمارستان و کلینیک، پزشک بیهوشی و دستمزد پزشک، هزینه آن متفاوت است.

لازم به ذکر است که برای اطلاع از هزینه عمل آرتروسکوپی باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

نتیجه گیری

همان طور که گفته شد آرتروسکوپی همواره می تواند کمک شایانی در تشخیص بیماری و مشکلات موجود در مفاصل داشته باشد و به طور کلی نتیجه درمان با آرتروسکوپی بستگی به نوع بیماری مفصل دارد و برای انجام فعالیت های بدنی سنگین باید مدت زمان بیشتری را جهت بازسازی مفاصل سپری کرد تا نتیجه مطلوب از انجام جراحی آرتروسکوپی را مشاهده نمود.

درخواست-مشاوره-با-دکتر-میرکاظمی

متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با پزشک