مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

درباره لوردوز بیشتر بدانیم

لوردوز به انحنای  طبیعی ستون فقرات  گفته می شود.قرار نیست ستون فقرات شما کاملاً صاف باشد. یک ستون فقرات سالم دارای سه انحنای ملایم است – دو منحنی، در گردن و پایین کمر، که به سمت جلوی بدن می رسد و به نام لوردوز شناخته می شود. و یکی به نام کیفوز در قسمت بالای کمر که به سمت بیرون خم می شود.

 این انحناها به ستون فقرات شما کمک می کند تا شوک را جذب کند، از سر حمایت کند و بدن شما را ثابت نگه دارد.اما، وقتی انحنای لوردوز در قسمت پایین کمر یا گردن شما بیش از حد مشخص می شود، گفته می شود که به هایپرلوردوزیس مبتلا هستید (به آن لوردوز نیز گفته می شود).

این بیماری می تواند مشکلات زیادی مانند کمردرد، گردن درد، بی حسی، ضعف و موارد دیگر را به همراه داشته باشد.

لوردوز (Lordosis) چیست؟

Lordosis به انحنای بیش از حد ستون فقرات به سمت داخل گفته می شودو با انحنای طبیعی ستون فقرات در نواحی گردنی، قفسه سینه و کمر متفاوت است. انحنای کیفوز (نزدیک گردن) و لوردوز (نزدیک به کمر) هستند. انحنای طبیعی ستون فقرات سر را روی لگن قرار می دهد و به عنوان ضربه گیر عمل می کند تا فشار وارده در طول حرکت را توزیع کند.

انواع مختلف لوردوز

لوردوز در تمام گروه های سنی دیده می شود. در درجه اول ستون فقرات کمری را تحت تاثیر قرار می دهد، اما می تواند در گردن نیز رخ دهد. هنگامی که بیماری در ستون فقرات کمری ظاهر شود، ممکن است به نظر برسد که بیمار به سمت عقب حرکت می کند. در لوردوز کمر باسن برجسته تر و به طور کلی حالتی اغراق آمیز دارد. لوردوز کمری نیز می تواند دردناک باشد و گاهی اوقات بر حرکت تأثیر می گذارد.

1. لوردوز کمر

همانطور که گفته شد، دراکثر موارد لوردوز کمر را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که فردی لوردوز در قسمت پایین کمر دارد، وقتی روی یک سطح صاف دراز بکشد، بین قسمت پایین کمر و سطح آن فاصله وجود دارد. اگرچه کمردرد توسط بسیاری از افراد مبتلا به لوردوز تجربه می شود، اما ممکن است این عارضه ناشی از سایر عوامل مانند ضعف تنه، همسترینگ کوتاه و ران های ضعیف باشد.

2. لوردوز گردن

لوردوز گردنی کمتر از لوردوز کمر شایع است و این منحنی ایجاد شده هیچ عصب یا مهره ای را فشرده نمی کند. اما این انحنا باعث می‌شود عضلات گردن سخت‌تر کار کنند و می‌تواند منجر به درد گردن، اسپاسم و محدودیت حرکتی شود.

علل شایع لوردوز

برخی از بیماری ها می توانند بر ساختار یکپارچه ستون فقرات تأثیر منفی بگذارند و به  ایجاد لوردوز کمک کنند.

برخی ازاین علل رایج عبارتند از:

  • دیسکیت که التهاب فضای دیسک بین مهره ای است.
  • کیفوز ( قوز) ممکن است کمر را وادار کند تا عدم تعادل ایجاد شده توسط انحنای ایجاد شده در سطح بالاتری از ستون فقرات را جبران کند.
  • چاقی که باعث می شود افراد دارای اضافه وزن برای بهبود تعادل به عقب متمایل شوند. این تاثیر منفی روی وضعیت بدن دارد.
  • پوکی استخوان که یک بیماری تراکم استخوان است و ممکن است باعث از بین رفتن استحکام مهره ها شود و یکپارچگی ساختاری ستون فقرات را به خطر بیندازد.
  • اسپوندیلولیستزیس زمانی اتفاق می‌افتد که یک مهره نسبت به مهره مجاور، معمولاً در ستون فقرات کمری به جلو می‌لغزد.

هر لوردوزی ممکن است به درمان پزشکی نیاز نداشته باشد. با این حال، زمانی که منحنی صلب (ثابت) است، ارزیابی پزشکی ضروری است.

لوردوز در کودکان

کودکان نیز می توانند این بیماری را تجربه کنند حتی ممکن است که با آن به دنیا بیایند یا به دلیل وضعیت بدنی نامناسب، مشکلات سلامتی یا مشکلات لگن به آن مبتلا شوند. کودکانی  که مبتلا به لوردوز هستند، وقتی که دراز می کشند به نظر می‌رسند که نتوانند کمر خود را به زمین فشار دهند.

در حالی که بیشتر موارد لوردوز در کودکان مادرزادی است، بزرگسالان بیشتر به دلیل چاقی یا کاهش تراکم استخوان است که به این بیماری دچار می شوند.

لوردوز در زنان باردار

به طور معمول لوردوز بیشتر در زنان ظاهر می شود به ویژه آنهایی که باردار هستند. در واقع، حدود یک سوم زنان باردار لوردوز شدید را تجربه خواهند کرد.برخی از زنان که قبلاً این عارضه را داشته‌اند با بارداری در آن ها تشدید می‌شود. در بیشتر این افراد ستون فقرات تلاش می‌کند تا افزایش وزن در جلوی بدن‌شان را جبران کند. لوردوز در مادران  باردار ممکن است کمردرد و مشکلات حرکتی را افزایش دهد، اما احتمالاً پس از تولد برطرف می شود و نمی تواند تأثیر منفی بر کودک داشته باشد.

علائم و عوارض لوردوز

این عارضه ساختار دقیق ستون فقرات و در واقع کل بدن را از بین می برد و ماهیچه ها و تاندون ها را مجبور می کند تا برای ارائه حمایت لازم بیشتر کار کنند. به همین دلیل است که علائم اصلی لوردوز درد است، چه در گردن یا در ناحیه کمر.

علائم دیگر این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بی حسی
  • مور مور
  • ضعف
  • بی اختیاری مثانه
تشخیص لوردوز

تشخیص لوردوز

تشخیص لوردوز یک فرآیند نسبتا ساده است. پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی را انجام می‌دهد تا ببیند آیا انحنای غیرطبیعی ستون فقرات به سمت داخل یا عدم تحرک وجود دارد یا خیر. همچنین احتمالاً پزشک دستور می دهد که از بیمار عکسبرداری با اشعه ایکس هم از نمای جانبی و هم از جلو و پشت بیمار گرفته شود.

چه زمانی برای گودی کمر به پزشک مراجعه کنید

اگر بتوانید خم شوید و ستون فقرات شما دیگر به سمت داخل منحنی نشود، دلیل کمتری برای نگرانی وجود دارد. با این حال، اگر این انحنا با هیچ حرکتی قابل بازگرداندن نیست، یا احساس سوزن سوزن شدن یا بی حسی در قسمت پایین تنه خود دارید، باید به دنبال درمان از یک متخصص باشید.

درمان قطعی لوردوز

خوشبختانه، تا زمانی که به دنبال درمان لوردوز خود هستید، مجبور نیستید برای همیشه با آن ستون فقرات خمیده زندگی کنید.این درمان ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • فیزیوتراپی چندین بار در هفته برای تقویت ستون فقرات و بهبود دامنه حرکتی انجام می شود.
  • داروهای ضد التهابی برای کاهش درد و ناراحتی استفاده کنید.
  • برای کودکان و نوجوانان، یک بریس پشتی برای جلوگیری از بدتر شدن انحنای ستون فقرات استفاده می شود.
  • در موارد بسیار شدید ، جراح ستون فقرات ممکن است مجبور به انجام عمل جراحی شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ مشکل عصبی تشدید نشده است.

بیشتر بدانید:

آشنایی با بیماری کیفوز و روش درمان آن

پیشگیری از لوردوز

علاوه بر روش های درمانی گفته شده، در وهله اول راه هایی برای پیشگیری ازاین عارضه وجود دارد. لوردوز به دلیل قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب ظاهر می‌شود. اگر می‌خواهید از بروز آن جلوگیری کنید، شانه‌های خود را به سمت بالا نگه دارید و قفسه سینه‌تان را به سمت بیرون بکشید.

همچنین کنترل وزن و انجام تمرینات تقویتی می‌تواند فشار را از ستون فقرات شما بردارد. گاهی اوقات لوردوز در اثر یک ضربه ترومایی ایجاد می‌شود و در این مورد نیاز به فیزیوتراپی دارد.

تمرینات پیشگیری از گودی کمر

چندین تمرین مفید وجود دارد که در پیشگیری و درمان این مشکل بسیار مفید و کمک کننده باشد.این تمرینات شامل موارد زیر است:

  • گربه گاو: این تمرین را یک بار در روز به مدت 2 دقیقه انجام دهید تا به تقویت عضلات شکم و کشش ستون فقرات کمک کند. برای تکمیل گربه-گاو، کف دست ها و زانوهای خود را روی زمین قرار دهید.

 10 ثانیه نفس بکشید و ستون فقرات خود را روی زمین بیندازید تا مانند U رو به بالا به نظر برسد. سپس نفس خود را بیرون دهید و ستون فقرات خود را به سمت سقف فشار دهید تا مانند U وارونه به نظر برسد.

  • تمرین زانو خم: این تمرین به این صورت است که باید به سمت پشت روی زمین دراز بکشید  در حالی که پاهایتان صاف روی زمین است و زانوها به سمت بالا خم می شوند. کف دست ها را در کنار خود قرار دهید و 10 ثانیه نفس بکشید. سپس نفس خود را بیرون دهید و لگن خود را به سمت سقف فشار دهید و به مدت 10 ثانیه در این حالت بمانید. این تمرین می‌تواند به کاهش تنش از ناحیه کمر کمک کند و به رفع انحنای درونی ناشی از لوردوز کمک کند. این تمرین را یک بار در روز به مدت ۲ دقیقه انجام دهید.
تمرینات پیشگیری از گودی کمر
درخواست-مشاوره-با-دکتر-میرکاظمی

متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

۰ Comments
Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *