یکی از آسیب های استخوانی که شیوع خیلی کمی دارد و به طور معمول اتفاق نمی افتد شکستگی لگن است. بر اساس آمار ثبت شده از بین هر 100 مورد شکستگی، سه مورد آن ها شکستگی لگن است. در این مقاله به بررسی دقیق تر علت بروز شکستگی استخوان لگن و روش های درمان آن می پردازیم. شکستگی بر اثر حوادث با دقت و مراقبت قابل پیشگیری است به خصوص در شرایط شیوع بیماری کرونا بهتر است با احتیاط بیشتر از شکستگی و آسیب به استخوان های بدن خود جلوگیری کنیم. توصیه های دکتر مسعود میرکاظمی متخصص ارتوپد را در این باره ملاحظه بفرمایید.
شکستگی لگن
شکستگی لگن معمولا بر اثر تصادفات، زمین خوردن های شدید و حوادثی از این قبیل ایجاد می شود. بدیهی است با بالا رفتن سن احتمال شکستگی با ضربات بالا می رود و شکستگی لگن نیز بین افراد بزرگسال شایع تر است.
با توجه به نقش استخوان لگن در استحکام و حرکت انسان به بررسی بیشتر ساختار آن می پردازیم.
ساختار استخوان لگن
در بخش انتهایی بالا تنه انسان به صورت حلقه ای استخوانی بین ستون فقرات و پاها قرار دارد. این حلقه استخوانی شامل سه بخش است:
استخوان خاجی (ساکروم)
استخوان های مفصل ران
دنبالچه
استخوان مفصل ران
استخوان مفصل ران خود از بخش استخوانی به نام های ایسکیوم، ایلئوم و پوبیس تشکیل شده است. این سه استخوان با اتصال به یکدیگر استابولوم را تشکیل می دهند و رباط ها لگن را به استخوان خارجی وصل می کنند. و به همین دلیل با ایجاد آسیب و شکستگی در هر قسمتی از این حلقه استخوانی می تواند حاکی از آسیب به رباط ها نیز باشد.
چرا شکستگی لگن نیاز به درمان اورژانسی دارد؟
ناحیه لگن بدن انسان شامل رگ های خونی فراوانی می شود. ایجاد هر گونه شکستگی در ناحیه لگن می تواند به این رگ های خونی آسیب زده و موجب خونریزی شدید شود. در بعضی از موارد که خونریزی اتفاق می افتد نیاز به درمان اورژانسی است.
درمان شکستگی لگن
درمان شکستگی لگن با توجه به میزان آسیب و وسعت و شدت شکستگی در نظر گرفته می شود. سن و شرایط و حتی جنسیت بیمار می تواند در روند بهبود شکستگی لگن بسیار مهم باشد. افراد در سنین بالاتر بیشتر در معرض شکستگی استخوان هستند همین طور زنان یائسه و افراد مبتلا به پوکی استخوان احتمال شکستگی بر اثر ضربات وارده به استخوان را دادا هستند. با توجه به میزان آسیب دیدگی استخوان پزشک از اقدامات و مراقبت های اولیه برای آسیب دیدگی جزیی و از جراحی و بازسازی لگن برای شکستگی های وخیم استفاده می کند تا شکستگی درمان شده و توانایی حرکت و راه رفتن به بیمار باز گردانده شود.
دلایل اصلی شکستن استخوان لگن چیست؟
شکستگی استخوان با ضربه یا فشار وارد شده بر آن ایجاد می شود. این که استخوان افراد در برابر چه میزان از ضربه دچار شکستگی می شود به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله این موارد ضعف استخوانی است که مقاومت بافت استخوانی به شدت در برابر فشار های وارده کاهش می یابد و در موارد حاد آن، با فشار ناشی از فعالیت های طبیعی روزمره دچار شکستگی می شود.
هر عاملی که باعث ضعیف شدن استخوان ها می شود می تواند احتمال شکستگی را افزایش دهد اختلالاتی هم چون کم بودن جذب کلسیم، اختلالات هورمونی غده تیروئید یا رژیم های غذایی که از لحاظ منبع کلسیم فقیر هستند، از جمله عوامل رایج است.
علائم و نشانه های اولیه شکستگی استخوان لگن
از اولین علائم شکستگی لگن درد شدیدی است که در ناحیه لگن و کشاله های ران احساس می شود و بیمارد قادر به بلند شدن یا حرکاتی همچون راه رفتن نیست و سمتی از لگن که آسیب دیده است متورم و کبود می شود و فرد نمی تواند فشاری به پای خود بیاورد یا آن را حرکت دهد. در مواقعی پا در قسمتی از لگن که دچار شکستگی شده به نسبت پای دیگر کوتاه تر می شود.
پزشک چگونه متوجه شکستگی لگن می شود؟
برای تشخیص شکستگی لگن از راه های مختلفی استفاده می شود. پس از مراجعه بیمار به متخصص ارتوپد اولین اقدام معاینه فیزیکی است. پزشک به بررسی دقیق پا، لگن و ران می پردازد تا دریابد آیا بیمار قادر به حرکت است یا خیر؟ و صحت مسیر های عصبی پا را بررسی می کند.
تصویربرداری با اشعه ایکس
با استفاده از اشعه ایکس از زوایای مختلف استخوان تصویربرداری می کنند و تراکم ساختاری استخوان و محل دقیق شکستگی آن در قالب تصاویری در اختیار متخصص ارتوپد قرار می گیرد.
در مواردی پزشک درخواست سی تی اسکن می دهد که بتواند با تصاویر دقیق تر الگوی شکستگی و شدت آن را دریابد. در مواردی هم که از تصویر برداری های فوق اطلاعات لازم کسب نشود از بیمار MRI گرفته می شود.
راه های پیشگیری از شکستگی استخوان لگن
بهتر است برای جلوگیری از اکثر بیماری ها روش زندگی سالم را انتخاب کنید برای مثال ورزش کردن مرتب به تقویت عضلات و استخوان ها کمک زیادی می کند و همین طور رژیم غذایی که کلسیم و ویتامین Dلازم برای بدن را فراهم کند می تواند به میزان زیادی از ابتلای به پوکی و شکستگی استخوان ها کمک کند.
خلاصه مطلب
با مصرف مقدار کافی کلسیم و فعالیت و ورزش های مرتب می توان مقاومت و استحکام استخوان ها را افزایش داد و احتمال شکستگی بر اثر حوادث و ضربه های ناگهانی را به حداقل رساند. می توانید در بخش دیدگاه این مقاله سوالات خود را درباره ی انواع شکستگی و بیماری های استخوانی از دکتر مسعود میرکاظمی _ متخصص ارتوپد و فوق تخصص جراحی تومور های استخوانی و عضلانی بپرسید. پاسخ سوالات شما در اسرع وقت ثبت خواهد شد.
متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه
علت آمبولی پس از شکستگی استخوان لگن یا …. در کهنسالان چیست؟
سلام و عرض ادب
علل آن متفاوت است و باید مورد معاینه قرار بگیرید تا بتوان دقیق علت آن را تشخیص داد