همانطور که میدانید رباط ها برای محافظت از مفصل، به دور آن قرار داشته و برخی از حرکات مفصل را نیز محدود میسازند. هنگامی که یک رباط کشش خود را از دست داده و بی ثبات شود همچنین دچار پارگی رباط صلیبی زانو شود، اختلالات در حرکات و فعالیت مفصل مشاهده میشود.
رباط صلیبی زانو
رباط های صلیبی در اطراف زانو یکی از اندام هایی هستند که به شدت در معرض آسیب دیدگی قرار دارند. این مورد در آقایان بیشتر دیده شده زیرا در فعالیت هایی مانند فوتبال، بسکتبال، اسکی و … احتمال بروز مشکل بسیار زیاد است.
در موارد زیادی مشاهده شده که فرد پس از آسیب دیدن در ناحیه رباط صلیبی، به دلیل اختلال در مفصل و عدم توانایی در انجام برخی حرکات، مجبور به کنار گذاشتن ورزش شده و همچنین از انجام برخی فعالیت های روزانه نیز باز میماند که بسیار ناراحت کننده و سنگین است. گاهی رباط صلیبی دچار کشیدگی شده که روش های درمانی برای آن وجود دارد اما در مواردی دیگر دچار پارگی های خفیف یا شدید شده که اگر درمان و بهبود کامل امکانپذیر باشد، حتما بهترین پزشک از مناسب ترین درمان استفاده خواهد کرد.
رباط های اصلی در زانو
- رباط صلیبی قدامی
- رباط صلیبی خلفی
- رباط طرفی داخلی
- رباط طرفی جانبی
علائم پارگی رباط صلیبی چیست؟
- درد در ناحیه زانو ( بسیار شدید)
- التهاب ناحیه زانو
- قرمزی ناحیه زانو
- قفل شدن و عدم توانایی حرکت زانو
- عدم خم و راست کردن زانو
- زانو با کوچکترین حرکتی افزایش درد دارد.
- بی ثباتی و عدم تعادل زانو
- صدا دادن در هنگام حرکات زانو
درجات پارگی رباط صلیبی
گاهی پارگی رباط در ناحیه اتصال رباط به استخوان ران بوده یا در وسط تاندون ایجاد شود. هنگامی که رباط تحت کشیدگی زیاد قرا گرفته، ممکن است قسمتی از استخوان را از این محل جدا کرده و به این شکل، فرد متوجه بروز آسیب شود.
آسیب دیدگی خفیف: در این حالت زانو دچار کشیدگی شده اما به پارگی نمیرسد. مفصل در این درجه از آسیب دیدگی، احتمال آسیب مجدد دارد بنابراین باید بسیار ملایم با این نواحی ضربه دیده رفتار شود.
آسیب دیدگی متوسط: در این درجه که شماره 2 نام دارد، رباط صلیبی دچار پارگی شده و با حرت دادن زانو، فرد دچار درد و ضعف شدید خواهد شد.
آسیب دیدگی شدید: در آسیب دیدگی درجه 3، رباط به صورت کامل پاره شده و عوارض بسیار زیادی را به همراه دارد. ناحیه در این حالت دچار خونریزی شده و با درد بسیار شدید و تورم همراه است. فرد پس از پارگی رباط نمیتواند در آن لحظه وزن خود را تحمل کند زیرا مفصل زانو بی حرکت میشود.
توجه داشته باشید با مواجهه با هر گونه از علائم یا هر درجه از آسیب، فورا به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه فرمایید.
چه عواملی سبب آسیب به رباط صلیبی میشود؟
- پیچ خوردن زانو
- توقف در دویدن به صورت ناگهانی
- کشیدگی زانو
- ضربه مستقیم به زانو ( این مورد در فعالیت های ورزشی زیاد رخ میدهد.)
- فرود آمدن با زانو بر زمین یا جای سفت
- پیچ خوردگی پا هنگام دویدن یا راه رفتن
درمان پارگی رباط صلیبی زانو
انتخاب روش درمان به عواملی از جمله میزان آسیب دیدگی، تشخیص پزشک،سن بیمار، شغل وی، آسیب نواحی دیگر در اثر این موضوع و … بستگی دارد.
در حقیقت موثرترین درمان برای بهبود این عضو در بدن استفاده از روش جراحی میباشد زیرا فرد در این صورت میتواند فعالیت های روزمره یا برخی از ورزش ها را که موجب فشار نشود انجام دهد. در مواردی که استخوان از قسمتی دیگر جدا شده باشد، پزشک حتما از جراحی برای درمان استفاده میکند. درمان برای این نوع آسیب دیدگی ها بسیار اهمیت داشته زیرا به مرور سایر مفاصل نیز تحت تاثیر این مشکل قرار میگیرند. جراحی حدود میانگین 90 در صد، موفقیت آمیز خواهد بود که این نیازمند زمانی حدودا یک ساله میباشد تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود.
درمان غیر جراحی برای رباط صلیبی
در درجه اول باید گفت روش های درمانی غیر جراحی موجب درمان کامل این پارگی رباط صلیبی نمیشود اما برای کاهش درد یا تورم میتواند در برخی موارد موثر واقع شود. در ادامه به چند مورد اشاره خواهیم داشت:
- تا حد ممکن باید استراحت مطلق داشته باشید.
- برای کاهش درد یا تب ناشی از این درد و آسیب، از داروی استامینوفن یا سایر داروهای تجویزی استفاده نمایید.
- برای راه رفتن از عصا استفاده شود.
- در صورت صلاحدید پزشک ارتوپد، میتوان از ورزش هایی سبک برای برطرف سازی مشکلات مفصل و تثبیت زانو و انقباضات پس از درمان بهره برد.
بازپروری بعد از درمان پارگی رباط
پارگی یا کشیدگی رباط صلیبی، با هر روشی اعم از جراحی و غیرجراحی درمان شود، نیاز به اقداماتی برای بازپروری دارد که توسط فیزیوتراپ انجام میشود. هدف از انجام این کار، تقویت مفصل زانو و تثبیت آن میباشد.
هزینه عمل رباط صلیبی چقدر است؟
جراحی رباط صلیبی یکی از عمل هایی است که ساده نبوده و مستلزم تجهیزات زیادی است. وسایل مورد نیاز برای عمل، مدت روز های بستری در بیمارستان،میزان آسیب دیدگی فرد، دستمزد جراح، داروهای بیهوشی و سایر موارد دارویی، همچنین سایر خدمات… سبب شده تا نتوان قیمت قطعی برای این جراحی در نظر گرفت. به طور میانگین افرادی که تحت عمل پارگی رباط صلیبی قرار میگیرند، 2 روز در بیمارستان پس از عمل، بستری خواهند بود. بیمه درمانی هزینه هایی از جراحی را متقبل میشود.
متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه
۰ دیدگاه