یکی از بیماری های شایع در ناحیه ستون فقرات، تنگی کانال نخاعی است که اغلب این مورد در خانم ها نیز بیشتر دیده میشود. اکثر افرادی که مرتبط با داشتن کمر درد معترض هستند، احتمالا به این مشکل دچار هستند اما به دلیل عدم آگاهی کامل، اقدامی برای درمان این بیماری نکرده و درد کمر را با مصرف مسکن ها رفع میکنند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به جزئیات بیشتر این بیماری و روش های درمان بپردازیم.
تنگی کانال نخاعی به چه معناست؟
ماهیت این بیماری این گونه است که فضای داخلی نخاع که ریشه های عصبی از این ناحیه عبور میکنند، دچار تنگی کانال میشوند و درد را در ناحیه کمر ایجاد میکند. این بیماری ممکن است در فرد به صورت مادرزادی وجود داشته باشد اما ممکن است که به صورت اکتسابی، فرد به این مشکل دچار شود. دردی که ایجاد میشود به دلیل وارد شدن فشار به ریشه های عصبی در داخل این کانال است. اعصاب از ناحیه نخاع خارج و به اندام تحتانی میروند، و با وجود فشار بر آن ها، کمردرد و بی حسی در ناحیه کمر را تجربه خواهند کرد. در نوع اکتسابی اغلب این بیماری به دلیل افزایش سن ایجاد میشود و با ورود بافت یا استخوانی از ناحیه دیگه به کانال های نخاعی، فضای ریشه های عصبی کاسته شده و بیماری را برای افراد ایجاد میکند. این بیماری با سایر بیماری های ناحیه کمر، شباهت زیادی داشته و حتما باید توسط بهترین متخصص ارتوپدی معاینه شوید.
علائم تنگی کانال نخاعی
- کمردرد شدید و مداوم
- انتقال درد به نواحی تحتانی
- تشدید درد هنگام نشستن
- افزایش درد هنگام خم شدن کمر
- گرفتگی عضلات پا
- خشکی ستون فقرات
- بی حسی در ناحیه کمر
- تشدید کاهش انعطاف پذیری از کمر
موارد تشدید کننده تنگی کانال نخاعی
- بیرون زدگی دیسک کمر
- آسیب رسیدن به دیسک بین مهره ای
- ایجاد بیماری آرتروز در نایحه ستون فقرات
- شکستگی مهره ها
تشخیص تنگی کانال نخاعی
تشخیص عارضه تنگی کانال نخاعی بسیار دشوار بوده زیرا علائمی بسیار مشابه با بسیاری از بیماری های دیگر داشته و ممکن است این علائم مربوط به این بیماری نباشد. اغلب افرادی که مشکل تنگی کانال نخاعی دارند، اختلالات درد ناک را ابتدا در پاهای خود احساس میکنند. قطعا برای تشخیص این عارضه از انواع عکسبرداری ها استفاده میکنند مانند ام ار ای یا سی تی اسکن که به طور دقیق بررسی های لازم انجام شود. این روش های تشخیصی تصاویری بسیار دقیق از کانال نخاعی ارائه داده که به جراح ارتوپد برای تشخیص این بیماری کمک شایانی دارند.
درمان تنگی کانال نخاعی
برای درمان این عارضه روش های متعددی وجود دارد که ساده ترین روش ها، درمان دارویی و استراحت میباشد اما این مورد اغلب برای زمانی استفاده میشود که این بیماری پیشرفت زیادی نداشته و در واقع در ابتدای شیوع میباشد. مسکن ها شاید درد ناشی از تنگی کانال نخاعی را کاهش دهند اما در واقع موجب هدف اصلی یعنی درمان نمیشوند. شما برای درمان بهتر است با یک جراح ارتوپد خوب مشورت کنید تا بتوانید بهترین روش درمانی را انتخاب و بتوانید به تدریج، فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرید.
درمان های دارویی
گاهی به دلایلی التهاباتی در ناحیه نخاعی ایجاد میشود که در اثر این تورمات، بر اعصاب نخاعی فشار وارد میشود و پزشک برای رفع این مورد داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی تجویز میکندتا هم درد را تسکین دهد و موجب کاهش التهاب نیز شود.
تزریق اپیدورال استروئید
اغلب از این نوع تزریق برای تسکین درد و حساسیت ریشه های عصبی ناشی از تنگی کانال نخاعی استفاده میکنند. تزریق اپیدورال موجب شده تا التهابات و درد در ناحیه سنتون فقرات کاهش یابد و در صورت وجود فتق دیسک، به بهبود آن کمک کند. در این روش درمان، از کورتیزون نیز استفاده شده که از قوی ترین ضد التهاب ها محسوب میشود و همچنین دارویی بی حسی برای نیم تنه پایین بدن تزریق میگردد. البته این مورد در عارضه های بسیار پیشرفته احتمال دارد که موثر نباشد و به عنوان یک درمان جواب ندهد.
اوزون درمانی
این روش درمانی بسیار کاربردی و بی عوارض است که توسط متخصص ارتوپد گاهی برای فرد در نظر گرفته میشود. در این روش، مقداری اکسیژن خالص به داخل ستون فقرات تزریق که ناحیه آسیب دیده از نظر تنگی کانال نخاعی را نیز شامل میشود که از میزان فشار بسیار میکاهد.
رادیوفرکانسی
از این امواج با استفاده از سوزن های بسیار ریز و عایق، برای کنترل درد بهره برده و با استفاده از سیگنال هایی که به تنگی کانال نخاع میفرستند، درد و التهابات را متوقف میسازند.
تحریک الکتریکی عصب پوست TENs
در واقع این تحریک الکتریکی با نام تی ان اس شناخته میشود که برنامه ای کاربردی برای درمان تنگی کانال نخاعی است. این روش را باید در کنار سایر روش ها به کار برد زیرا اغلب تاثیری موقتی دارد و در واقع با دو روش میباشد. در نوعی از این روش، دروازه های عصبی را با تحریک الکتریکی مسدود کرده و به همین دلیل دستور درد توسط مغز به این ناحیه مختل شده وارد نمیشود. نوعی دیگر از این تحریک الکتریکی، کمک به آزادسازی مواد مسکن طبیعی بدن کرده و التهابات ناشی را کاهش میدهد.
متخصص ارتوپدی و تورماتولوژی و آسیب های ورزشی
فلوشیپ جراحی تومورهای استخوانی و عضلانی
عضو انجمن بین الملی حفظ اندام امریکا و اروپا ( ISOLS )
عضو انجمن جراحان ارتوپدی ایران ( IOA )
استاد یار دانشگاه
۰ Comments